Δευτέρα, Οκτωβρίου 11, 2010

Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία...(Τσακάλωφ)

Αφού λοιπόν το μάθημα της Γλώσσας θέλει να ασχοληθούμε με την "Γειτονιά μας"  είπαμε κι εμείς να σας την γνωρίσουμε καλύτερα. Μπορεί το βιβλίο να μιλάει για το Κολωνάκι, εμείς όμως μένουμε στις 40 Εκκλησιές και νομίζουμε πως αξίζει να πάρετε μια άποψη... Παρακάτω θα δείτε λοιπόν, την ιστορία των δρόμων των 40 Εκκλησιών, όπως μας την διηγήθηκαν οι γιαγιάδες μας και την συμπληρώσαμε με στοιχεία από το διαδίκτυο. Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, που μας έφεραν - κι ελπίζουμε κι εσάς - πιο κοντά στην ιστορία της ίδιας της πόλης μας...


Σαράντα  Εκκλησιές  Θεσσαλονίκης

Η  γειτονιά  που  μένουμε  λέγεται  40  Εκκλησιές και βρίσκεται στην Κεντρική Θεσσαλονίκη κοντά στην Άνω Πόλη και στο δάσος του Σέιχ – Σου. Ο συνοικισμός πήρε το όνομά του από το χωριό «Σαράντα Εκκλησιές» της Τουρκίας στην περιοχή του Μαρμαρά. Στο χωριό αυτό ζούσαν πολλοί  Έλληνες. Μετά την ανταλλαγή πληθυσμών πολλοί Έλληνες πρόσφυγες από το χωριό αυτό ήρθαν να μείνουν στη Θεσσαλονίκη και έδωσαν το όνομα του χωριού «40 Εκκλησιές» στο μέρος που έχτισαν τα νέα σπίτια τους.

Στην αρχή η γειτονιά είχε λίγα σπίτια, πολλά βράχια και χωματόδρομους. Οι κάτοικοι όμως αγάπησαν αυτό το μέρος. Έφτιαξαν μονοκατοικίες με όμορφους κήπους και ένα πέτρινο σχολείο δίπλα στο δάσος. Σε αυτό το σχολείο πηγαίνω και εγώ. Δεν είχε πολλά αυτοκίνητα και τα παιδιά έπαιζαν ελεύθερα. Στη γειτονιά ήξερε ο ένας τον άλλον και ήταν αγαπημένοι.

Σήμερα έχει πολυκατοικίες, πάρκα, βιβλιοθήκη, κολυμβητήριο, Δημοτικό, Γυμνάσιο – Λύκειο και πιστεύω ότι είναι το ίδιο όμορφη!!!

Η Οδός Τσακάλωφ – Αθανάσιος Τσακάλωφ

Η οδός που βρίσκεται το σπίτι μου είναι η οδός Τσακάλωφ. Βρίσκεται στο συνοικισμό των 40 Εκκλησιών σε μικρή απόσταση από το Δημοτικό σχολείο που πηγαίνω και από την Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου 40 Εκκλησιών. Η οδός Τσακάλωφ τελειώνει μπροστά σε ένα όμορφο μικρό καταπράσινο πάρκο με μία παιδική χαρά. Το όνομά της το πήρε από τον Αθανάσιο Τσακάλωφ.

Ο Αθανάσιος Τσακάλωφ ήταν απ’ τους τρεις ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας. Σπούδασε σε μια σχολή των Ιωαννίνων και κατά τη διάρκεια των σπουδών του πήγε στη Μόσχα όπου είχε μεταφέρει το κατάστημα ο πατέρας του, ο οποίος τον έστειλε στο Παρίσι για να σπουδάσει ιατρική.

Το 1815 επέστρεψε στη Ρωσία και τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου συνατήθηκε στην Οδησσό με τον Νικόλαο Σκουφά και τον Εμμανουήλ Ξάνθο, με τους οποίους έθεσε τα θεμέλια της Φιλικής Εταιρείας, η οποία ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1814. Οι τρεις ιδρυτές δεν εγκατέλειψαν το σχέδιό τους, ούτε όταν το 1819 πέθανε ο Σκουφάς στην Κωνσταντινούπολη και όταν ο Τσακάλωφ βρισκόταν στη Σμύρνη επέστρεψε.

Έπειτα πήγε στη Μάνη και από εκεί στην Ιταλία, όπου τραυματίστηκε, ήρθε στην Ελλάδα και το Σεπτέμβριο του 1823 διορίστηκε μέλος του Επαρχιακού Κριτηρίου Σαλαμίνας.

Το καλοκαίρι του 1832 έφυγε για τη Μόσχα όπου έμεινε ως το θάνατό του το 1851.

Έτσι η οδός Τσακάλωφ πήρε το όνομά της από έναν τόσο σπουδαίο άνθρωπο και στην γειτονιά μου άλλοι δύο δρόμοι έχουν τα ονόματα των άλλων δύο Φιλικών Σκουφά και Ξάνθου.



Στρογγυλάκη Ειρήνη - Στρογγυλάκη Κατερίνα
Μπερίτζε Αλέξης   -  Μελισσάρη Πηνελόπη
Ε'2                                    

*********************************************************************

Ιστορικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης


Περίπου το 1964, έφτασαν στη Θεσσαλονίκη, Έλληνες μετανάστες απ’ την πόλη Σαράντα Εκκλησιές της Ευρωπαϊκής Τουρκίας. Κατέληξαν σε μια ακατοίκητη περιοχή, όπου έφτιαξαν σπίτια και δρόμους. Την ονόμασαν Σαράντα Εκκλησιές, προς τιμήν της παλιάς πατρίδας που έχασαν.

Έδωσαν διάφορα ιστορικά ονόματα σε κάθε δρόμο. Τρία απ’ αυτά τα ονόματα ήταν των ιδρυτών της Φιλικής εταιρίας: Τσακάλωφ, Σκουφάς και Ξάνθος.

Ο Αθανάσιος Τσακάλωφ, ο άνθρωπος που πήρε την πρωτοβουλία για την ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας, γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1789.Σε νεαρή ηλικία, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να μεταναστεύσει στη Ρωσία στον πατέρα του.

Σπούδασε στο Παρίσι, όπου συμμετείχε στην ίδρυση του «Ελληνόγλωσσου Ξενοδοχείου», μιας οργάνωσης με εκπαιδευτικούς και πατριωτικούς στόχους. Στα επόμενα χρόνια της ζωής του, ταξίδεψε σε πολλές χώρες με σκοπό να οργανώσει ένα κίνημα για την επανάσταση των Ελλήνων κατά των Τούρκων.

Μετά το τέλος της επανάστασης και την τελική απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό, ο Τσακάλωφ υπηρέτησε στο στρατιωτικό λογιστικό του Γενικού Φροντιστηρίου. Το 1832, έφυγε από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στη Ρωσία, στη Μόσχα, όπου έζησε μέχρι το 1851.

Χιονία, Δήμητρα, Δημήτρης Χ., Φένια



                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου