Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2010

Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία (Ανδριανουπόλεως)

Αφού λοιπόν το μάθημα της Γλώσσας θέλει να ασχοληθούμε με την "Γειτονιά μας"  είπαμε κι εμείς να σας την γνωρίσουμε καλύτερα. Μπορεί το βιβλίο να μιλάει για το Κολωνάκι, εμείς όμως μένουμε στις 40 Εκκλησιές και νομίζουμε πως αξίζει να πάρετε μια άποψη... Παρακάτω θα δείτε λοιπόν, την ιστορία των δρόμων των 40 Εκκλησιών, όπως μας την διηγήθηκαν οι γιαγιάδες μας και την συμπληρώσαμε με στοιχεία από το διαδίκτυο. Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, που μας έφεραν - κι ελπίζουμε κι εσάς - πιο κοντά στην ιστορία της ίδιας της πόλης μας... Διαβάστε λοιπόν παρακάτω...


Η γειτονιά μας

Η γειτονιά μας βρίσκεται στην οδό Ανδριανουπόλεως στο συνοικισμό των 40 Εκκλησιών.  Όλος ο συνοικισμός έχει πάρει το όνομα του από τις 40 Εκκλησιές του Πόντου. Όταν έγινε ο ξεριζωμός των Ελλήνων από την Μ. Ασία, εκείνοι ήρθαν σε αυτή την περιοχή, εγκαταστάθηκαν και της έδωσαν το όνομα της χαμένης τους πατρίδας.

Στην συνέχεια έδωσαν ονόματα άλλων πόλεων και περιοχών στους δρόμους. Για παράδειγμα η οδός Ανδριανουπόλεως.

Η Ανδριανούπολη είναι πόλη της Ανατολικής Θράκης. Κατακτημένη από τους Οθωμανούς, βρίσκεται  τώρα στη δυτική Τουρκία. Ο πληθυσμός της πόλης το 2009 ήταν 114.765 κάτοικοι. Η ακριβής τοποθεσία της είναι στο μεγάλο δρόμο που συνδέει το Βελιγράδι με την Κωνσταντινούπολη.

Στη διάρκεια των αυτοκρατορικών Ρωμαϊκών χρόνων ήταν επίσημο κέντρο συγκοινωνίας, εμπορίου, βιομηχανίας. Η σπουδαιότητα της την κράτησε και την διατήρησε στα χρόνια του μεσαίωνα έως και τους νεότερους χρόνους. Χτίστηκαν πολλά έργα με δαπάνες του Ανδριανού, που ήταν αυτοκράτορας της Ρώμης, τα έτη 117-138 μ.Χ.

Στην Ανδριανούπολη έγιναν πολλές μάχες. Οι κυριότερες από τις σημαντικές μάχες, που δόθηκαν σ' αυτήν την πόλη, έγιναν το 323 μ.Χ. μεταξύ Μεγάλου Κωνσταντίνου και Λικινίου, με νικητή τον Μέγα Κωνσταντίνο, ο οποίος έγινε μονοκράτορας και έκανε πολλά έργα, το 378 μ.Χ. μεταξύ Ρωμαίων και Γότθων (ονομαστή μάχη όπου έπεσαν 40.000 Ρωμαίοι), το 551 μ.Χ. μεταξύ Σλάβων και Βυζαντινών, το 568 μ.Χ. πολιορκήθηκε από τους Αβάρους. Πολλές φορές οι Βούλγαροι ήθελαν να την κατακτήσουν γιατί τους  «μάγευε» ο πολιτισμός της. Η πόλη ύστερα από πολλές ταλαιπωρίες και επιδρομές που γνώρισε την εποχή των σταυροφοριών έπεσε τελικά στα χέρια του Τούρκου Σουλτάνου Μουράτ Α΄ το 1361.

Η Ανδριανούπολη συνδέεται στενά και με την ιστορία των ρωσοτουρκικών πολέμων. Εκεί υπογράφτηκε  η συνθήκη της Ανδριανούπολης το 1829, η συνθήκη της ειρήνης, την οποία υπαγόρευσε ο ρώσος αρχιστράτηγος Ντίμπιτς και που υπογράφτηκε από τον τούρκο Αμπντούλ Καντίρ-Μπέη και από τον ρώσο κόμη Αλεξέι Ορλώφ  και που έλεγε ότι η πόλη θα πρέπει να αναγνωρίσει 
τις αποφάσεις των τριών μεγάλων δυνάμεων: Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας.

Κατά  τον Α’ βαλκανικό πόλεμο (1912-1913), ύστερα από μακροχρόνια πολιορκία κυριεύτηκε από τους Βούλγαρους, αλλά την κατέλαβαν πάλι οι Τούρκοι τον Β’ βαλκανικό πόλεμο (1913). Μετά τον Α’ παγκόσμιο (1914-1918), το καλοκαίρι του 1920, ο ελληνικός στρατός κατέλαβε την Ανδριανούπολη για δυο περίπου χρόνια. Με τη μικρασιατική καταστροφή του 1922 οι Έλληνες κάτοικοι αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν, όταν πλέον με τη Συνθήκη της Λωζάννης η Αδριανούπολη περιήλθε τελικά στη Τουρκία όπου ανήκει έως και σήμερα.

Αυτή είναι η ιστορία της ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗΣ, της πόλης από την οποία πήρε το όνομά της η οδός που μένουμε και η οποία θα συνεχίζει όσο θα υπάρχει η πόλη!!!!!
  
Δημήτρης, Νικολέτα,
Βασιλική, Άννα-Μαρία
Ε2                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου