Σάββατο, Φεβρουαρίου 12, 2011

"Από το Βαλεντίνο σου..." Η αληθινή ιστορία!!!


Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει και έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τι ακριβώς γιορτάζεται και γιατί. 

Η καθιέρωση λοιπόν της "μέρας των ερωτευμένων", πηγάζει από μια προσπάθεια της Καθολικής Εκκλησίας να καταργήσει μια δημοφιλή τελετή γονιμότητας, με τον ξυλοδαρμό και αποκεφαλισμό ενός από τους μάρτυρές της. 



Από τον 4ο αιώνα π.Χ., οι Ρωμαίοι είχαν μια ετήσια τελετή των νεαρών ανδρών προς τιμήν του Θεού Lupercus. Τα ονόματα εφήβων κοριτσιών έμπαιναν σ’ ένα κουτί και τα τραβούσαν στα τυφλά νεανίες. Έτσι, ένας νεαρός άνδρας έβρισκε μια γυναίκα σύντροφο για συντροφιά και διασκέδαση για ένα χρόνο, μέχρι την επόμενη... κλήρωση. Αποφασισμένοι να θέσουν τέρμα σε αυτή την τελετή, που είχε διαρκέσει για οχτακόσια χρόνια, οι τότε πατέρες της Εκκλησίας έψαξαν για ένα «άγιο ερωτευμένων» που θα αντικαθιστούσε το Θεό Lupercus. Τον βρήκαν στον Άγιο Βαλεντίνο, έναν επίσκοπο που είχε μαρτυρήσει περίπου 200 χρόνια πριν... 

Το 270 μ.Χ. στη Ρώμη, ο Βαλεντίνος εξόργισε τον τρελό αυτοκράτορα Κλαύδιο ΙΙ, ο οποίος είχε απαγορέψει το... γάμο!!! Ο Κλαύδιος πίστευε ότι ο γάμος έκανε κακούς στρατιώτες, διότι οι παντρεμένοι δεν ήθελαν ν’ αφήνουν τις οικογένειες τους για να πηγαίνουν σε πολέμους. Η αυτοκρατορία χρειαζόταν στρατιώτες, οπότε ο θεότρελος Κλαύδιος, που δεν φοβόταν την αντιδημοτικότητα, απαγόρεψε το γάμο!!!


Ο Βαλεντίνος, επίσκοπος της Ιντεράμνα, προσκαλούσε μυστικά νεαρά ζευγάρια, τα οποία πάντρευε. Ο Κλαύδιος έμαθε για τον επίσκοπο «φίλο των εραστών» και διέταξε να τον πάρουν στο παλάτι του. Ο αυτοκράτορας, έχοντας εντυπωσιαστεί από τις πεποιθήσεις και την αξιοπρέπεια του νεαρού επισκόπου, προσπάθησε να τον προσηλυτίσει στον παγανισμό και να τον σώσει από βέβαιο θάνατο. Ο Βαλεντίνος, όχι μόνο δεν απαρνήθηκε τον Χριστιανισμό, αλλά προσπάθησε να... προσηλυτίσει τον αυτοκράτορα στη θρησκεία του! Στις 14 Φεβρουαρίου του 270 μ.Χ., ο Βαλεντίνος υπέστη ξυλοδαρμό με ρόπαλα, λιθοβολισμό και τελικά αποκεφαλισμό.


Η ιστορία θέλει τον Βαλεντίνο να έχει  ερωτευθεί την τυφλή κόρη του φύλακα Αστερίου, ενώ ήταν στη φυλακή περιμένοντας την εκτέλεσή του. Μέσα από τη δυνατή πίστη του, αποκατάστησε την όρασή της. Της έστειλε ένα αποχαιρετιστήριο γράμμα, το οποίο υπέγραψε «Από τον Βαλεντίνο σου», μια φράση η οποία χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα σε κάρτες, αποστολές λουλουδιών και γλυκών, αντί της υπογραφής του αποστολέα. 

Η Καθολική Εκκλησία θεώρησε ότι ο Βαλεντίνος ήταν ο ιδεώδης υποψήφιος για να «σφετεριστεί» τη δημοτικότητα του Θεού Lupercus. Έτσι, το 496 μ.Χ., ο αυστηρός Πάπας Γελάσιος ανακοίνωσε ότι το παγανιστικό φεστιβάλ του Lupercus ήταν παράνομο. Δεν ήταν χαζός, όμως, ο πάδρε. Διατήρησε την... κληρωτίδα, διότι ήξερε καλά την αγάπη των Ρωμαίων για παιχνίδια της αγάπης και της τύχης. Αλλά, αντί για ονόματα διαθέσιμων και πρόθυμων άγαμων γυναικών, στο κουτί έμπαιναν τα ονόματα... αγίων!!! Κλήρους τραβούσαν και άνδρες και γυναίκες, που τον επόμενο χρόνο αναμένονταν να ζήσουν σύμφωνα με τη ζωή του αγίου που είχαν τραβήξει! Διαφορετικό το παιχνίδι, βέβαια, με διαφορετικά κίνητρα, που απογοήτευσε Ρωμαίους και... Ρωμαίες. Και ποιος ήταν ο προστάτης άγιος της όλης υπόθεσης; Μα, ο Βαλεντίνος βέβαια! Με τον καιρό, οι Ρωμαίοι εγκατέλειψαν το παγανιστικό παιχνίδι της αγάπης και το αντικατέστησαν με την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.


Αυτή είναι η πραγματική ιστορία της περίφημης γιορτής των ερωτευμένων, που βέβαια έχει πάρει τελείως διαφορετικές διαστάσεις από την ώρα που πέρασε στο εορτολόγιο των Αμερικάνων, γνωστοί και μη εξαιρετέοι όταν πρόκειται για την οικονομική εκμετάλλευση και την εμπορικοποίηση οιασδήποτε εκδήλωσης που αγγίζει ευαίσθητες χορδές της μάζας.

Από το Ε2

2 σχόλια:

  1. Τελικά, η πραγματικότητα είναι πολλές φορές τελείως διαφορετική από αυτό που αφήνεται να φανεί... Και στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει καμία σχέση με αυτό που γιορτάζουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή