Παρασκευή, Απριλίου 22, 2011

Πάσχα, Ελλήνων Πάσχα...

Το Πάσχα είναι η σπουδαιότερη και μεγαλύτερη γιορτή του ιουδαϊσμού, η οποία καθιερώθηκε ως την απελευθέρωση των Εβραίων από την αιγυπτιακή δουλεία. Μετά έγινε ως εορτασμός των χριστιανών με το θάνατο και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού.

Η απελευθέρωση των Εβραίων έγινε τη νύχτα κατά την οποία όλα τα πρωτότοκα και ανθρώπων και ζώων εξολοθρεύτηκαν. Όμως στα σπίτια των Εβραίων υπήρχαν σημάδια στις πόρτες από αίμα αρνιού και έτσι ήταν προστατευμένα...
 

Ο όρος για το Πάσχα προέρχεται απ’ το αραμαϊκό πασ’ά και το εβραϊκό πέσαχ. Το πέσαχ σχετίζεται με τη λέξη πασάχ που σημαίνει είτε χωλαίνω, είτε εκτελώ τελετουργικό χορό γύρω απ’ τη θυσία, είτε μεταφορικά «ξεφεύγω», «προσπερνώ», «απαλλάσσω».

Το Πάσχα, είναι η προσπέραση του αγγέλου του Θεού πάνω από τα σπίτια των Ισραηλιτών. Το Πάσχα αποτελούσε οικογενειακή εορτή. Γιορταζόταν νύχτα, τη 14η του μήνα Αβίβ.

Στην έξοδο των Ισραηλιτών από τους Αιγύπτιους το Πάσχα πήρε την οριστική του σημασία. Το ιουδαϊκό Πάσχα που περιέχει άζυμο ψωμί και κρασί, ονομάζεται Σεντέρ. Όμως το χριστιανικό Πάσχα είναι αλλιώς.

Είναι η σπουδαιότερη γιορτή του χριστιανικού εκκλησιαστικού έτους και γιορτάζονται τα Πάθη, η Σταύρωση του Χριστού τη Μεγάλη Εβδομάδα και η Ανάστασή Του. Η περίοδος νηστείας είναι 7 εβδομάδες, δηλαδή 49 ημέρες μέχρι να έρθει η Ανάσταση του Χριστού.
Δικά μας ποιήματα για το Πάσχα
Το Πάσχα ήρθε πάλι
και χαρά μεγάλη.
Όλοι τσουγκρίζουνε αυγά
και τραγουδάνε χαρωπά.
Λέμε Χριστός Ανέστη
και Αληθώς Ανέστη.
Τρώμε ψητό αρνί όλοι
σε χωριό και πόλη.
**************************************
Μεγάλη Δευτέρα
Μεγάλη μέρα
Μεγάλη Τρίτη
Ο Χριστός εκρίθη
Μεγάλη Τετάρτη
Ο Χριστός εχάθη
Μεγάλη Πέμπτη
Ο Χριστός ευρέθη
Μεγάλη Παρασκευή
Ο Χριστός στο καρφί
Μεγάλο Σάββατο
Ο Χριστός στην ταφή.
Πηνελόπη, Μαρία, Δημήτρης, Ειρήνη, Σονίλα Ε2

******************************************************************
Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της ορθοδοξίας. Πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι η Κυριακή των Βαίων όπου οι εκκλησίες στολίζονται με βάγια. Η λέξη Πάσχα προέρχεται από την εβραϊκή «Πισάχ» που σημαίνει διάβαση. Οι εβραίοι γιόρταζαν το Πάσχα ως ανάμνηση της απελευθέρωσης τους από τους Αιγυπτίους και της διάβασης της Ερυθράς Θάλασσας.

Η Μεγάλη Εβδομάδα περνάει με νηστεία και τακτικό εκκλησιασμό. Τη Μεγάλη Δευτέρα ψάλλεται το «Ιδού ο νυμφίος έρχεται…», το οποίο είναι αφιερωμένο στις 10 παρθένες.

Τη Μεγάλη Τρίτη ψάλλεται το τροπάριο της Κασσιανής «Η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή…».

Τη Μεγάλη Τετάρτη το πρωί στη λειτουργία των Προηγιασμένων γίνεται ευχέλαιο γι’ αυτούς που θα μεταλάβουν την επομένη.

Τη Μεγάλη Πέμπτη μπαίνουμε στο τριήμερο. Η σύλληψη του Χριστού, μετά ο Μυστικός Δείπνος, η Σταύρωση, τα Δώδεκα Ευαγγέλια.

Τη Μεγάλη Παρασκευή στολίζουν τα κορίτσια τον επιτάφιο στην εκκλησία για να Τον προσκυνήσουμε το απόγευμα. Συνήθως παιδιά και μεγάλοι περνούν κάτω από τον Επιτάφιο και παίρνουν και ένα λουλουδάκι και το τρώνε.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, οι ετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι της Ανάστασης ξεκινούν και οι νοικοκυρές μαγειρεύουν την μαγειρίτσα.

Έθιμα σε όλη την Ελλάδα

Στη Θράκη τα παιδιά φτιάχνουν το ομοίωμα του Ιούδα και το πάνε από σπίτι σε σπίτι ζητώντας κλαδιά για να τον κάψουν την επομένη μέρα στον επιτάφιο.

Στο χωριό Λεωνίδιο στην Πελοπόννησο, το βράδυ της Ανάστασης ο ουρανός γεμίζει από φωτεινά αερόστατα.

Στην Καλαμάτα γίνεται κάθε χρόνο ο διαγωνισμός των μπουλουκιών.

Στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στην Κύθνο, την Κυριακή του Πάσχα, στην πλατεία του νησιού στήνεται μια κούνια και πάνε αγόρια και κορίτσια με παραδοσιακές στολές.

Στην Ύδρα, την Μεγάλη Παρασκευή, ο Επιτάφιος της συνοικίας Καμίνι μπαίνει στη θάλασσα και διαβάζεται η ακολουθία του Επιτάφιου και στη συνέχεια οι Επιτάφιοι τεσσάρων ενοριών συναντιούνται στο κεντρικό λιμάνι. Την ώρα της Ανάστασης τα βαρελότα φωτίζουν την νύχτα.

Στη Χίο οι κάτοικοι των ενοριών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής φτιάχνουν αυτοσχέδια κανονάκια. Τα τελευταία χρόνια τα κανονάκια είναι χιλάδες και εκτοξεύονται στον ουρανό το βράδυ της Ανάστασης.

Το πιο γνωστό όμως έθιμο είναι το βάψιμο των κόκκινων αυγών και το σούβλισμα του αρνιού!!!

Χιονία, Νικολέτα, Ηλιάνα, Χάρης, Άννα-Μαρία, Ηγκλιάντ Ε2


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου