Τετάρτη, Απριλίου 13, 2011

Φτιάξε το μύθο σου... (Update 21.4.2011)

Η ελληνική μυθολογία είναι πολύ πλούσια. Εντούτοις όλοι οι μύθοι που έχουμε μάθει και μαθαίνουμε ακόμη, έχουν την απαρχή τους σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και με συγκεκριμένους ήρωες. Εμείς είπαμε να διευρύνουμε λίγο το πεδίο και να φτιάξουμε δικούς μας μύθους, βασισμένους μεν σε ιστορικά στοιχεία, αλλά συνδυάζοντας τις διάφορες εποχές και επεκτείνοντας το πεδίο δράσης των ηρώων με τη φαντασία μας να παίζει τον καθοριστικό ρόλο. Διαβάστε λοιπόν παρακάτω κάποιες ιστορίες που γράψαμε μέσα στην τάξη και ίσως βρείτε απαντήσεις σε κάποια ερωτήματά σας...

Η Αντζελίκα αλάτισε τη θάλασσα...
Σε μια χώρα, που κανένας δεν ξέρει, ζούσε μια νεαρή κοπέλα που την έλεγαν Αντζελίκα. Η Αντζελίκα είχε πανέμορφα γαλανά μάτια και ξανθά μακριά μαλλιά. Σύμφωνα με τον μύθο, η Αντζελίκα ήταν τιμωρημένη από το Διά: ήταν κλειδωμένη σε έναν πύργο και μόνο μια φορά το χρόνο μπορούσε να ελευθερωθεί.
Έτσι μια ηλιόλουστη μέρα, η Αντζελίκα βγήκε έξω να κολυμπήσει. Μόλις βούτηξε, ο Ποσειδώνας την έκλεψε. Η Αντζελίκα έκλαιγε πάρα πολύ και γι’ αυτό από τότε μεταμορφώθηκε σε θάλασσα. Ο Ποσειδώνας την διέταζε πότε να παγιδεύει τα πολεμικά καράβια για να τιμωρεί τους ανθρώπους. Πριν μεταμορφωθεί η Αντζελίκα σε θάλασσα, ο Ποσειδώνας  ήταν ένας δυστυχισμένος θεός, επειδή τον έδιωξε ο Δίας από τον Όλυμπο και τον ανάγκασε να ζήσει στα νερά. Με την Άντζελα όμως, έγινε πολύ ευτυχισμένος και δυνατός.
Η Αντζελίκα έκανε τρία παιδιά: την Άμμο, τον Βράχο και τον Χρυσόψαρο. Λένε, ότι ο βράχος μια μέρα θέλησε να φύγει από τη θάλασσα για να δει τον κόσμο έξω. Η μητέρα του οργίστηκε πολύ και έκανε μεγάλη καταιγίδα, ώσπου σκορπίστηκε σε όλη τη Γη για να παρακολουθεί τον αγαπημένο γιο της! Ακόμη, όταν ο Ποσειδώνας έκλαψε το μαλλί της Αντζελίκας και το έλιωσε μέσα στο νερό, το μαλλί της έγινε αλάτι. Επειδή ήταν πολύ μακρύ, το νερό στη θάλασσα έγινε έντονα αλατισμένο.
Χιονία Τελιζένκο Ε2

Ατλαντικός, η θάλασσα των τιτάνων
Στα παλιά χρόνια ζούσε ένα παιδί που τ’ όνομά του ήταν Άτλαντας. Ο Άτλαντας όσο μεγάλωνε, τόσο πιο έξυπνος γινόταν. Μια μέρα ήρθε στην πόλη ένας λυράρης ο οποίος έπαιζε ωραίες μελωδίες που μάγευαν τους ανθρώπους. Ο Άτλαντας τότε είχε γίνει βασιλιάς εκείνης της πόλης. Μόλις έμαθε για το λυράρη τον κάλεσε στο παλάτι του για να τον ακούσει να παίζει. Ο λυράρης ήρθε και ο βασιλιάς του είπε να πάνε έναν περίπατο στην ακροθαλασσιά. Αυτός δέχτηκε. Στο δρόμο που περπατούσαν κι ενώ ο λυράρης έπαιζε τη λύρα του, ο βασιλιάς μαγεμένος και ζαλισμένος έπεσε στον ωκεανό. Αυτός ο ωκεανός ονομάστηκε Ατλαντικός.
Πηνελόπη Μελισσάρη Ε2

Ιβηρική χερσόνησος, πλασμένη από τους Θεούς
Μια μέρα στον Όλυμπο κάθονταν ο Δίας, ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Άρης και ο Ήφαιστος.
-Άρχισα να πεινάω! είπε ο Ήφαιστος. Οι θεοί συμφώνησαν. Αποφάσισαν  να παραγγείλουν πίτσα. Ο  Ερμής ήξερε μια πολύ καλή πιτσαρία. Την είδε όταν πήγαινε ένα γράμμα στον Δία. Τέλος πάντων. Τηλεφώνησαν μα δεν απάντησε κανείς. Έτσι πήραν τα διαβατήρια τους και πετώντας  πήγαν στην Ιταλία για πίτσα. Είδαν κάτω αριστερά μια γνωστή πιτσαρία.
- Κοιτάξτε! Η διάσημη πιτσαρία ESPANIA!!!  Πάμε εκεί, είπε η Ήρα.
Τότε μεταμορφώθηκαν  σε κοινούς θνητούς  και  μπήκαν στο μαγαζί, έφαγαν  και έσκασαν. Ήταν τόσο κουρασμένοι που ξάπλωσαν σε ένα έρημο νησί. Ήταν πολύ μεγάλο και εντελώς  έρημο. Η πιτσαρία  τους άρεσε τόσο πολύ που ονόμασαν το νησί Ισπανία. Σε λίγο καιρό ενώθηκε με την Γαλλία και έγινε κανονική χώρα.
Μετά από λίγα χρόνια οι θεοί πήγαν στη Γαλλία  όπου ήταν πολύ ωραία. Έτσι αποφάσισαν να την ανταμείψουν, με κάποιο τρόπο. Ίσως να την  επεκτείνουν κι άλλο. Τότε τους ήρθε μια ιδέα. Φύτεψαν στην άκρη της Ισπανίας τουλάχιστον 2.356.724 πορτοκαλιές. Εκμεταλλεύτηκαν την δύναμη του Δία και με τους κεραυνούς του έκαναν βροχή.
Έτσι μεγάλωσαν οι πορτοκαλιές σε δυόμισι ώρες. Εκείνο το μέρος το ονόμασαν ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΙΑ!!!
Δήμητρα Παπαδοπούλου Ε2

Απόγονος του Ίκαρου ο Γκαντάφι...
Ο Δαίδαλος και ο γιός του ο Ίκαρος όταν πήγαν να αποδράσουν από τη φυλακή, έφτιαξαν φτερά από κερί για να πετάξουν.
Ο Δαίδαλος είπε στον Ίκαρο να μην πετάει πολύ ψηλά διότι θα λιώσει το κερί. Αυτός δεν τον άκουσε και παρασυρμένος από τα συναισθήματα χαράς και ενθουσιασμού πέταξε ψηλά και έτσι τα κέρινα φτερά του έλιωσαν με αποτέλεσμα να πέσει στη θάλασσα.
Ο Ποσειδώνας τον είδε και τον έκανε γοργόνο.  Ο Ίκαρος ερωτεύτηκε μια γοργόνα και έκανε δύο γοργονόπαιδα που το ένα το ονόμασε Μυρτώ και το άλλο Λίβυος.   Αυτά τα ονόματα πήραν και τα δύο πελάγη Μυρτώο,  το Λιβυκό και το Ικάριο πέλαγος.
Μαρία Ουγιάρογλου Ε2
Οι τέσσερις φίλες

Στα πάρα πολύ παλιά χρόνια, υπήρχαν τέσσερις κολλητές φίλες η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουκρανία και η Ισπανία. Ήταν και οι τέσσερις πολύ κολλητές, αχώριστες φίλες.

Μια μέρα είχανε πάει σ’ ένα πανέμορφο λιβάδι για εκδρομή. Εκεί μίλησαν, έπαιξαν, μάζεψαν λουλούδια κ.ά.

Την επόμενη μέρα πήγαν λίγο πιο έξω από το λιβάδι και συνάντησαν μια όμορφη κοπέλα με γαλανά μάτια και ένα φόρεμα καταπράσινο!!! Την λέγανε Γη.

Την γνώρισαν και την ρώτησαν πολλά πράγματα μία από τις ερωτήσεις τους ήταν από πού είναι και εκείνη απάντησε:

-          Δεν είμαι από κάπου συγκεκριμένο μέρος τριγυρνάω και ταξιδεύω πολύ.
-          Έχεις πάει παντού δηλαδή; Λέει η Ισπανία
-          Εμμ.. σχεδόν. Δεν έχω πάει στην Ρωσία και στην Γερμανία.
-       Ε.. λοιπόν είσαι πολύ τυχερή από εκεί είμαι κι εγώ. Τι θα έλεγες να έρθεις μαζί μας στην Γερμανία;
-          Ναι καλή ιδέα.
-          Ωραία αύριο θα ξεκινήσουμε.
 Μετά από μια μέρα όλες ετοιμάζονταν να πάνε στην Γερμανία. Αλλά η Γαλλία ξέχασε ότι στη χώρα της γινόταν ένα πανηγύρι που γίνεται κάθε χρόνο και δεν θα μπορούσε να λείπει. Γι΄αυτό το πρότεινε και στην Ουκρανία που είναι η πιο διασκεδαστική στην παρέα. Αφού η Ουκρανία δέχτηκε πήγαν να το ανακοινώσουν και στις υπόλοιπες!
-          Κορίτσια..! Έχω να σας ανακοινώσω κάτι. Εγώ και η Ουκρανία θα πάμε στην Γαλλία γιατί γίνεται ένα πανηγύρι και είναι έθιμο. Λέει η Γαλλία.
-          Ναι, αλλά είχαμε κανονίσει να πάμε αλλού. Δεν γίνεται να πας….δεν θα πας.
-          Ναι θα πάω.
      

Κι η ώρα πέρασε έτσι, μαλώνοντας και καταλήγοντας ότι θα χωριστούν. Η Ισπανία, η Γερμανία και η Γη πήγαν στην Γερμανία και η Ουκρανία με την Γαλλία πήγαν στην Γαλλία.

Μετά από μια εβδομάδα η Γη στεναχωρήθηκε που χωρίστηκαν οι τέσσερις φίλες. Γι αυτό κανόνισε να βρεθούν κάπου. Έστειλε γράμμα στην Γαλλία και στην Ουκρανία να πάνε στην Ισπανία. Κι έπειτα αφού δέχτηκε ρώτησε την Ισπανία και την Γερμανία.

Μετά από μια εβδομάδα που συναντήθηκαν οι τέσσερις φίλες ήταν τόσο θυμωμένες η μία με την άλλη ειδικά η Ουκρανία με την Ισπανία. Η Γερμανία με την Γαλλία όμως ήταν απ’ την αρχή πολύ κολλητές που ξαναέγιναν και πάλι αχώριστες φίλες.

Οι υπόλοιπες χώρισαν και δεν ξανασυναντήθηκαν. Γι αυτό και οι χώρες αυτές είναι χωρισμένες η μία με την άλλη!!!
Νικολέτα Φραντζή Ε2


Η Αφρική
Στα πολύ παλιά τα χρόνια υπήρχαν τέσσερις φίλες, η Αγγλία, η Ρωσία, η Τουρκία και η Φιλανδία.

Κάποτε μαλώσανε για το πια είναι πιο όμορφη. Τότε πήγανε στο Θεό Δία για να βρουν μια λύση. Εκείνος τους είπε:

-Για να ξανασυμφιλιοθήτε και να βρείτε την απάντηση στο πρόβλημά σας θα πρέπει να αποκτήσετε μία πέμπτη φίλη.
-Και πως θα βρούμε μία πέμπτη φίλη; ρώτησε η Φιλανδία.
-Οι θεοί του Ολύμπου θα σας βοηθήσουν είπε εκείνος. Τότε εμφανίστηκαν οι Θεοί του Ολύμπου.

Επειδή τους ήταν δύσκολο να αποφασίσουν πιο απ` τα ονόματα των Θεών να διαλέξουν για να έχει το όνομα αυτό η φίλη τους, πήραν από μερικούς Θεούς μερικά γράμματα απ` τα ονόματά τους.

Από την Αφροδίτη πήραν  το –Αφρ, από τον Ποσειδώνα το –ι και από την Δήμητρα το –ή. Ξαφνικά εμφανίστηκε ο Ηρακλής, και του πήρανε το –κ. Αφού ένωσαν τα γράμματα, σχημάτισαν το όνομα Αφρική.

Η Αφρική εμφανίστηκε, και έγινε αμέσως φίλη με τα άλλα κορίτσια. Τους έλυσε και το πρόβλημα που είχανε:

-Η κάθε μία από μας έχει ένα διαφορετικό όμορφο σημείο. Η Τουρκία έχει ωραίο στόμα, η Αγγλία έχει ωραία πόδια, η Ρωσία έχει ωραία μάτια και η Φιλανδία έχει ωραία χέρια.

-Και εσύ έχεις ωραία μαλλιά της είπε η Αγγλία.

Έτσι η κάθε μία αξιοποίησε το όμορφο σημείο της. Έζησαν αγαπημένες και χαρούμενες, και δεν μάλωσαν πότε ξανά!!

Βασιλική Αρβανίτη Ε2

1 σχόλιο: