Πέμπτη, Νοεμβρίου 14, 2013

Το «Βρωμονήσι» που έγινε «Καθαρονήσι»

Μια φορά κι έναν καιρό, πριν από πολλά χρόνια, στο Αιγαίο πέλαγος υπήρχαν δυο νησιά, το Πρασινονήσι και το Βρωμονήσι.

Στο Πρασινονήσι οι κάτοικοι φρόντιζαν το περιβάλλον. Ανακύκλωναν τα απορρίμματά τους, πότιζαν τα χωράφια και τα λουλούδια τους με νερό που μάζευαν απ’ τη βροχή και χρησιμοποιούσαν ηλεκτρικό ρεύμα από τον ήλιο και τον άνεμο. Οι παραλίες τους ήταν πεντακάθαρες χωρίς κανένα σκουπίδι...


Στο Βρωμονήσι οι κάτοικοι μόλυναν τη γη. Δεν προστάτευαν το περιβάλλον στο νησί τους. Πετούσαν κάτω σκουπίδια και δεν ανακύκλωναν τα χάρτινα, πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια. Είχαν μόνον ένα απορριμματοφόρο που δεν προλάβαινε να μαζέψει τα σκουπίδια και το νησί τους είχε γίνει σκέτος σκουπιδότοπος. Ώσπου μια μέρα, ένα πετρελαιοφόρο που πέρασε ανάμεσα απ’ τα δυο νησιά άδειασε στη θάλασσα αρκετά λίτρα πετρέλαιο. Όμως, ένα λίτρο πετρέλαιο μπορεί να μολύνει έκταση ίση με δύο γήπεδα ποδοσφαίρου!

Οι κάτοικοι και των δύο νησιών αναστατώθηκαν.  Οι τουρίστες δεν επικέπτονταν πια τα δύο νησιά και οι ψαράδες έμειναν χωρίς δουλειά. Έτσι, συνεργάστηκαν για να καθαρίσουν τις ακτές τους και από τότε οι κάτοικοι στο Βρωμονήσι έπαψαν να ρυπαίνουν το περιβάλλον και άλλαξαν το όνομα του νησιού τους, που πλέον λέγεται «Καθαρονήσι»!


Γιάννης, Γ2

2 σχόλια:

  1. Και οι κατοικοι της Ροδου γιατι δεν προσεχουν το Πρασονήσι και κανουν ο,τι περναει απο το χερι τους για το "καταντησουν" οπως το υπολοιπο ομορφο μεν αλλα ισοπεδωμενο πια Μεγα-νησι?
    Τα περιβαλλοντικα θεματα δεν ξερεις απο πού να τα πιασεις!!! Δεν ειναι μονο η καθαριοτητα. Ειναι η ρυμοτομία, είναι η αισθητική και κυριως η αναισθησία....
    Καλησπερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χε χε, σωστά είναι και όλα αυτά που αναφέρεις, ωστόσο για παιδιά Γ Δημοτικού νομίζω πως είναι μια καλή αρχή για ευαισθητοποίηση. Ο συγκεκριμένος μαθητής-συγγραφέας της ιστορίας μάλιστα, έπιασε το θέμα πιο σφαιρικά και έθιξε πολυσχιδώς το θέμα (επίδραση των συνεπειών όχι μόνο στους ίδιους τους κατοίκους του Βρωμονησίου αλλά και σ' εκείνους του Πρασινονησίου, συνεργασία των δύο νησιών για λύση του προβλήματος...). Γι αυτό άλλωστε και επιλέχθηκε να αναρτηθεί... ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή