Δευτέρα, Δεκεμβρίου 25, 2017

Υπάρχει τελικά ο Άι Βασίλης;


Αναδημοσίευση από περσινό άρθρο
Πολλές φορές η συζήτηση με τα παιδιά στην τάξη μπορεί να διευρύνει την οπτική που βλέπουμε τα πράγματα και να δώσει διαφορετικής υφής απαντήσεις σε ερωτήματα που για μας τους μεγάλους έχουν προφανή ετυμηγορία. 

Ρώτησε λοιπόν ένα παιδί πριν από μερικές μέρες την ώρα της Γλώσσας με αφορμή σχόλιο στο Ανθολόγιο στο μάθημα "Τα Χριστούγεννα του Τα Κι Κο": «Κύριε εσείς πιστεύετε ότι υπάρχει Άι Βασίλης;». Και εκεί ξεκίνησε μια συζήτηση που κράτησε περίπου 45 λεπτά και κατέληξε σε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα συμπεράσματα...


- «Όχι ρε σεις, ο χοντρός Άι Βασίλης με την κόκκινη στολή και τα άσπρα γένια είναι από διαφήμιση της Coca Cola», είπε ο Βαγγέλης. 

- «Ναι, αυτό είναι σωστό, το ξέρω κι εγώ», απάντησε η Μάρα, για να συμφωνήσουν κι άλλα παιδιά. 

- «Ο πραγματικός Άι Βασίλης δεν είναι χοντρός, είναι ο Μέγας Βασίλειος, που έχει ασκητική μορφή και είναι ρακένδυτος και κάνει το καλό σε όλους τους ανθρώπους, όχι μόνον στα παιδιά», συμπλήρωσε ο Στέλιος. 

- «Τα δώρα δε μας τα φέρνει ο Άι Βασίλης, τα φέρνουν οι γονείς», είπε η Λαμπρινή.

Όλη αυτή την ώρα άκουγα προσεκτικά τις απόψεις των παιδιών και διαπίστωνα την προσπάθειά τους να φανούν κατά το δυνατόν ρεαλιστές και να δείξουν πως πλέον έχουν μεγαλώσει και δεν τους ξεγελούν τα «παραμύθια» των μεγάλων. 

- «Και ποιο νομίζετε πως είναι το νόημα των Χριστουγέννων;» ρώτησα. 

Στο σημείο αυτό πήρα ομοβροντία απαντήσεων, που όλες είχαν πάνω κάτω το ίδιο νόημα: «ο Χριστός ήρθε στη γη για να σώσει την ανθρωπότητα».

Συμφωνώ, ότι σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε και όσα λέει η θρησκεία μας, αυτός είναι ο σκοπός της ενανθρώπησης του Θεού, μέσω της γέννησης του ομοούσιου Υιού του. Όμως, αυτό είναι το νόημα των Χριστουγέννων; 

Η γέννηση του Θεανθρώπου οριοθετεί την απαρχή μιας εποχής που διαμόρφωσε σε τελείως διαφορετική βάση την πορεία της ανθρωπότητας. Ασφαλώς και αυτό δεν είναι αντικείμενο της συγκεκριμένης συζήτησης, ωστόσο είναι η βάση της. 

Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που όλος ο χριστιανικός -και όχι μόνον- κόσμος, ανεξαρτήτως αν μιλούμε για Ορθοδόξους, Καθολικούς, Προτεστάντες, στρέφει το βλέμμα του στους αναξιοπαθούντες (βοηθά σ' αυτό και ο τρόπος γέννησης του Χριστού), κάνει μια βαθιά ενδοσκόπηση στις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους, περνά κάποιες ημέρες εκτός καθημερινότητας. 

Αυτό το διάστημα λοιπόν, είναι εξ ορισμού μια από τις πιο χαρούμενες περιόδους του έτους και η Coca Cola ορθώς σκέφτηκε και έντυσε στα κόκκινα (χαρούμενο χρώμα) αυτόν τον χοντρούλη παππούλη με τα κάτασπρα γένια, που φέρνει δώρα (άρα χαρά) στα παιδιά όλου του κόσμου. Εκμεταλλεύτηκε την αδήριτη ανάγκη του ανθρώπου να στραφεί σε κάτι ανώτερο απ' αυτόν και την «ασφάλεια» που προκαλεί η γαλήνια και συνάμα ευχάριστη όψη του.

Μπορεί λοιπόν, ο Άι Βασίλης ή Σάντα Κλάους ή Σεντ Νικολά ή Μπεφάνα ή όπως αλλιώς τον ονομάζουν σε κάθε χώρα, να μην είναι υπαρκτό πρόσωπο με τη ρεαλιστική έννοια του όρου, ωστόσο σαφώς και υπάρχει, καθώς είναι αυτός που κρύβεται στην ψυχή του κάθε ανθρώπου και συμβολίζει τη θέλησή του να προσφέρει χαρά και αγάπη στα παιδιά και μέσω αυτών σε όλον τον κόσμο

Και για όποιον ενδιαφέρεται για το ποιες είναι οι διαφορετικές εκφάνσεις του Άι Βασίλη σε όλον τον κόσμο και από πού προέκυψαν μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Καλές γιορτές σε όλους


Μιλτιάδης Ζωγράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου