Πέμπτη, Ιανουαρίου 04, 2018

Τα κάλαντα έχουν νόημα τελικά

Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς είναι λίγο …ασυνάρτητα; Άλλα αντί άλλων. Όσο και αν προσπαθήσετε δεν βγαίνει νόημα. Ούτε και σε μας ακούγονταν καλά και έτσι μεταμφιεστήκαμε σε ντετέκτιβ Πουαρό και καταφέραμε να βρούμε με τη βοήθεια του καλού μας φίλου Ιντερνετάκη την απάντηση. Ή για να είμαστε περισσότερο ακριβείς, μία ενδεχόμενη απάντηση...


Ένα ερωτευμένο παλικάρι με πολύ ρομαντική διάθεση έπλασε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα:

Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά
Ψηλή μου δεντρολιβανιά (*)
Κι αρχή καλός μας χρόνος
Εκκλησιά με τ’ άγιος θόλος (*)
Άγιος Βασίλης έρχεται
Και δε μας καταδέχεται (*)
Από την Καισαρεία
Συ είσ’ αρχόντισσα κυρία (*)
Βαστάει πένα και χαρτί
Ζαχαροκάντυο ζυμωτή (*)
Χαρτί-χαρτί και καλαμάρι
Δες και με το παλικάρι (*)

Ας δούμε λοιπόν πώς εξηγείται η ασυναρτησία…

Η ιστορία μας διαδραματίζεται στο Βυζάντιο. Σε εκείνα τα χρόνια, οι φτωχοί και χαμηλών στρωμάτων άνθρωποι δεν είχαν το δικαίωμα να μιλούν στους αριστοκράτες-τισσες, παρά μόνο σε γιορτές, όπου μπορούσαν να τους απευθύνουν ευχές. Κάποιος νεαρός λοιπόν, ταπεινής καταγωγής, ήταν ερωτευμένος με μια αρχοντοπούλα.. Επειδή δεν ήταν κοινωνικά αποδεκτό να την πλησιάσει, παρά μόνο σε περίοδο εορτών για να της απευθύνει ευχές, αποφάσισε ανάμεσα στα κάλαντα του Μεγάλου Βασιλείου, να εντάξει και ένα ερωτικό ποίημα, που είχε συνθέσει!

Αρχίζει λοιπόν και βάζει ενδιάμεσους στίχους (αυτούς με τα αστεράκια). Με αυτόν τον τρόπο και τα κάλαντα θα έλεγε, ακολουθώντας τους κοινωνικούς κανόνες αλλά ταυτόχρονα θα παίνευε την καλή του … !!!

-Την αποκαλεί ψηλή, σαν δεντρολιβανιά.
-Επειδή φορούσε ένα από τα ψηλά κωνικά καπέλα με το τούλι στην κορυφή, την παρομοιάζει με Εκκλησιά με τ’ Άγιος θόλος (θόλος εκκλησίας).
-Της λέει ότι δεν τον καταδέχεται (ο Άη Βασίλης δεν έχει να κάνει) γιατί είναι αρχόντισσα κυρία.
Τέλος κλείνει με τις γαλιφιές !!!
-Την αποκαλεί «ζαχαροκάντυο ζυμωτή», δηλαδή φτιαγμένη από ζάχαρη (κάτι σαν το γλυκιά μου που λέμε σήμερα) και την παρακαλεί να του ρίξει μια ματιά.


Έτσι λοιπόν αυτά τα παράδοξα Κάλαντα πέρασαν από γενιά σε γενιά και έγιναν τα πιο διαδεδομένα σε όλο τον ελληνικό χώρο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου