Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2020

Τα δίψηφα Γκ, γκ, γγ


Μια φορά κι έναν καιρό, ζούσε ένας πιγκουίνος σε έναν ζωολογικό κήπο. Ο Άγγελος, έτσι τον έλεγαν, ήταν όμως λυπημένος γιατί του έλειπαν οι δικοί του. Αποφάσισε λοιπόν να πάει να συναντήσει τους συγγενείς του. Έβαλε τα πράγματά του σε μια γκρίζα βαλίτσα και ξεκίνησε. 

Το ταξίδι ήταν μακρινό και αναγκάστηκε να ταξιδεύει μέρα και νύχτα. Τις νύχτες τον οδηγούσε το φως του φεγγαριού και τις ημέρες το φως του ήλιου. Πέρασε από λαγκάδια και βουνά, φαράγγια και ποτάμια, δάση και ρεματιές. Συνάντησε μυρμήγκια, σαλιγκάρια, καγκουρό, φαγκριά, ρέγκες. Όταν πεινούσε, έτρωγε κανένα αγγουράκι ή καμιά αγκινάρα... (συνέχεια παρακάτω)

Μετά από πολλές μέρες, έφτασε σε έναν τόπο γεμάτο χιόνια και πάγκους. Ακόμη και η θάλασσα ήταν παγωμένη. Εκεί όμως, πάνω στους πάγους, είδε να παίζουν χαρούμενοι πολλοί πιγκουίνοι, μικροί και μεγάλοι. Ο Άγγελος, κοίταξε με λαχτάρα και κάπου στο βάθος αντίκρισε τον αδελφό του, τον Βαγγέλη και την αδελφή του τη Ρεγγίνα. Πιο πίσω καθόταν ο μπαμπάς του, ο Γιάγκος και η μαμά του, η Γκαμπριέλα. Τρέχοντας, έπεσε στην αγκαλιά τους και τους είπε πως θα μείνει για πάντα μαζί τους.

Γενικοί κανόνες πότε γράφουμε -γκ και πότε -γγ
Στον παραπάνω σύνδεσμο υπάρχουν κάποιοι απλουστευμένοι κανόνες σχετικά με το πότε χρησιμοποιούμε το -γκ και πότε το -γγ. Αναλυτικά οι κανόνες ΕΔΩ

Εργασίες - Ασκήσεις
1. Διαβάζουμε φωναχτά το παραπάνω κείμενο, ξεχωρίζουμε τις λέξεις στον πίνακα και μετά πατάμε στον παρακάτω σύνδεσμο για να κάνουμε τις ασκήσεις... Αγγίζω - Αγκάθια (γγ, γκ).



Λέξεις με Γκ ή γκ
Λέξεις με γγ
1


2


3


4


5


6


7


8


9


10


11


12


13


14


15



2. Πατάμε πάνω στους συνδέσμους και παίζουμε ακολουθώντας τις οδηγίες.
Το φεγγάρι που φέγγει,   Το αγκάθι

3. Στη συνέχεια ακούμε το απόσπασμα από τον Μικρό πρίγκηπα και γράφουμε στο τετράδιο τι μας έκανε εντύπωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου