Τετάρτη, Απριλίου 01, 2020

Το δίψηφο φωνήεν Ευ, ευ

Κάθε Παρασκευή απόγευμα τα παιδιά μαζεύονται στο σπίτι του Λευτέρη και παίζουν όλα μαζί. Ο Ευθύμης και η Ευγενία σκαρφαλώνουν στο πεύκο, όπου έχουν φτιάξει ένα δεντρόσπιτο. Οι άλλοι όμως φοβούνται και δεν ανεβαίνουν. Κάποιοι χωρίζονται σε ζευγάρια και χορεύουν, άλλοι παίζουν μπάλα και ο Βαγγέλης παλεύει με τον Άγγελο. 
Έτσι περνάει η ώρα. Όταν κοντεύει να νυχτώσει, η μαμά του Λευτέρη τους διαβάζει μια ιστορία... (συνέχεια παρακάτω)

Κάποτε ζούσε ευτυχισμένη στη Συρία μια όμορφη κοπέλα που την έλεγαν Ευρώπη. Την έλεγαν έτσι επειδή είχε ευρύ (φαρδύ) πρόσωπο. Ο Δίας έμαθε για αυτήν και πήγε στην πρωτεύουσα της χώρας της για να τη δει από κοντά. Όταν τη βλέπει αποφασίζει να την κλέψει. Μεταμορφώνεται λοιπόν σε ταύρο, για να πλησιάσει ευκολότερα την παρέα των κοριτσιών. Η Ευρώπη τον πλησιάζει γεμάτη περιέργεια. Αυτός σκύβει μπροστά της. Η κοπέλα κάθεται επάνω στη ράχη του και εκείνος βρίσκει την ευκαιρία και φεύγει μαζί της. Την πηγαίνει στην Κρήτη όπου αποκτάει μαζί της δύο παιδιά, τον Μίνωα και τον Ραδάμανθη. Από τότε η ήπειρος βόρεια της Κρήτης ονομάστηκε Ευρώπη.

Η ώρα όμως έχει περάσει, όλοι έχουν όλοι κουραστεί και φεύγουν για τα σπίτια τους ευχαριστημένοι. Τι καλά να ήταν κάθε μέρα Παρασκευή!

Κάνε κλικ στον Κανόνα για να δεις αναλυτικά τι ισχύει για τα δίψηφα αυ και ευ

Κανόνας: Πότε προφέρεται ευ (β) και πότε ευ (φ)

Εργασίες
1. Πατάμε στην Ευχή και κάνουμε τις ασκήσεις που υπάρχουν.
2. Διαβάζουμε φωναχτά το κείμενο που υπάρχει παραπάνω και μετά χωρίζουμε στον παρακάτω πίνακα τις λέξεις ανάλογα με το πώς ακούγονται:


Ευ, ευ (-εβ)
Ευ, ευ (-έφ)































3. Διαβάζουμε κάθε πρόταση και σβήνουμε το Σ, αν είναι σωστή ή το Λ, αν είναι λάθος:

Α. Τα παιδιά μαζεύονται κάθε Παρασκευή στο σπίτι του Λευτέρη        Σ       Λ
Β. Η Ευρώπη ζούσε στη Συρία                                                                     Σ       Λ
Γ.  Ο Δίας μεταμορφώθηκε σε ελάφι για να την πλησιάσει                      Σ       Λ
Δ. Όταν την έκλεψε την πήγε στη Ρόδο                                                     Σ       Λ

3. Πατάμε πάνω στους συνδέσμους και ακολουθούμε τις οδηγίες για να κάνουμε τις ασκήσεις παίζοντας: Ο εξερευνητήςΤο λευκό γατάκι.

4. Κάνουμε κλικ στο ΜΟΥΝΤΙΑΛ και ακούμε τη διήγηση διαβάζοντας ταυτόχρονα τις σελίδες. Στη συνέχεια γράφουμε στο τετράδιο την περίληψη, δηλαδή τι ακούσαμε και τι μας έκανε εντύπωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου