Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020

Το δίψηφο φωνήεν Αυ, αυ

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν μια σαύρα που την έλεγαν Ναυσικά. Αυτή, ζούσε στο δάσος μαζί με τον αδελφό της, τον Σταύρο και τους γονείς της. Μια μέρα αποφάσισε να κάνει μια βόλτα έξω από το δάσος, γιατί είχε ακούσει πως υπήρχε ένας θησαυρός στην αυλή του σκαντζόχοιρου, του κυρίου Παύλου. 

Πήρε λοιπόν το αυτοκίνητό της, έβαλε μέσα τα απαραίτητα εργαλεία και ξεκίνησε την αυγή για να προλάβει να είναι πίσω το απόγευμα. Εκεί που οδηγούσε, το αυτί της έπιασε έναν περίεργο θόρυβο. Κρακ, κρακ, κρακ… Τι να είναι σκέφτηκε; Σταματά το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου, κατεβαίνει και τι να δει; Ο ουρανός είχε γεμίσει καυσαέριο από την εξάτμιση... (συνέχεια παρακάτω)

Πριν προλάβει να κάνει οτιδήποτε, εμφανίστηκε ο ταύρος, που φορούσε στολή αστυνομικού και της ζήτησε την ταυτότητα για να της δώσει πρόστιμο για ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Λυπημένη η Ναυσικά, κατάλαβε πως έπρεπε να ελέγξει το αυτοκίνητο πριν ξεκινήσει το ταξίδι της. Πήρε τηλέφωνο τον Σταύρο να έρθει να τη μαζέψει και ζήτησε συγγνώμη από τον κύριο ταύρο.

Κάνε κλικ στον Κανόνα για να δεις αναλυτικά τι ισχύει για τα δίψηφα αυ και ευ
Κανόνας: Πότε προφέρεται ευ (β) και πότε ευ (φ)

Εργασίες
1. Πατάμε πάνω στον Θείο Παύλο και κάνουμε τις ασκήσεις που υπάρχουν.
2. Πατάμε πάνω στον Παύλο και κάνουμε τις ασκήσεις που υπάρχουν.
3. Διαβάζουμε φωναχτά το κείμενο και χωρίζουμε τις λέξεις στον παρακάτω πίνακα ανάλογα με το πώς ακούγονται

Αυ, αυ (-αβ)
Αυ, αυ (-αφ)































4. Πατάμε πάνω στους συνδέσμους και ακολουθούμε τις οδηγίες για να κάνουμε τις ασκήσεις παίζοντας: Το μαύρο πρόβατο, Το μήλο, Βόλτα με το αυτοκίνητο

5Κάνουμε κλικ στον Σκαντζόχοιρο και ακούμε τη διήγηση διαβάζοντας ταυτόχρονα τις σελίδες. Στη συνέχεια γράφουμε στο τετράδιο την περίληψη, δηλαδή περιγράφουμε την ιστορία που ακούσαμε και τι μας έκανε εντύπωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου