Τρίτη, Μαΐου 05, 2020

Αλφάβητο - Απόστροφος

Σήμερα θα μιλήσουμε για δύο σημαντικά στοιχεία της γραμματικής. Την αλφαβητική σειρά και την απόστροφο. Όταν λέμε αλφαβητική σειρά, εννοούμε τη σειρά με την οποία υπάρχουν τα 24 γράμματα της ελληνικής γλώσσας. Εμείς στο σχολείο μάθαμε τα γράμματα με μια άλλη λογική και όχι με τη σειρά που έχουν στο αλφάβητο.

Τώρα, θα μάθουμε τη σειρά που είναι τοποθετημένα, κάτι που μας βοηθάει να κατατάσσουμε τα ονόματα, τις διευθύνσεις και ό,τι έχει να κάνει με την κατάταξη λέξεων.

Ένα παράδειγμα μπορούμε να δούμε στην τακτική που εφαρμόζεται αρκετές φορές στον χωρισμό των τμημάτων στις τάξεις. Τα παιδιά των οποίων τα ονόματα αρχίζουν από Α έως το Κ θα μπουν στο πρώτο τμήμα και τα υπόλοιπα, από το Λ έως και το Ω θα τοποθετηθούν στο δεύτερο τμήμα.

Τα 24 γράμματα λοιπόν της ελληνικής γλώσσας έχουν την εξής σειρά:

Αα, Ββ, Γγ, Δδ, Εε, Ζζ, Ηη, Θθ, Ιι, Κκ, Λλ, Μμ, Νν, Ξξ, Οο, Ππ, Ρρ, Σσ, Ττ, Υυ, Φφ, Χχ, Ψψ, Ωω

Η απόστροφος τώρα είναι ένα σημαδάκι που μπαίνει στη θέση ενός γράμματος στην αρχή ή στο τέλος μιας λέξης σε περιπτώσεις που τα γράμματα που τελειώνουν δύο λέξεις ταιριάζουν. Πολλές φορές, όταν μιλάμε ή όταν γράφουμε, θέλουμε να πούμε κάποιες λέξεις πιο σύντομα και γι' αυτό «κόβουμε» ένα γράμμα. Όταν μιλάμε «κόβουμε» απλά το γραμματάκι. Όταν όμως γράφουμε, πρέπει να το δείξουμε κιόλας. Τότε τη θέση του γράμματος που χάνεται την παίρνει ένα σημαδάκι ( ' ).

Π.χ.: Σ'  ευχαριστώ πολύ.

Το σημαδάκι   '   λέγεται απόστροφος και μπαίνει όταν χάνεται το πρώτο ή το τελευταίο γράμμα μιας λέξης. Έτσι, ακούγονται καλύτερα οι λέξεις.

Αφού διαβάσαμε όλα αυτά, κάνουμε κλικ στην Αλφαβήτα και στην Απόστροφο και εκτελούμε τις ασκήσεις. Στη συνέχεια, πατάμε πάνω στο Ζαχαροπλαστείο και παίζουμε μαθαίνοντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου