Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Φέτος πήγαμε εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί είδαμε διάφορα μνημεία. Μερικά απ’αυτά είναι: η Αγία Σοφία, το Top Κapi, η Ζωοδόχος Πηγή, η Μονή της Χώρας, η Παναγία των Βλαχερνών και το μπλε τζαμί.
Η Αγία Σοφία ήταν κάποτε χριστιανικός ναός, αλλά τώρα λειτουργεί ως μουσείο. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία της Κωνσταντινούπολης. Άρχισε να χτίζεται το 532 μ.Χ. από τους δύο αρχιτέκτονες τον Ανθέμιο και τον Ισίδωρο. Ο ιδρυτής της ήταν ο Ιουστινιανός. Οι δύο αρχιτέκτονες για να πρωτοτυπήσουν συνδύασαν δύο ρυθμούς:την ορθογώνια βασιλική, με την οποία χτίζονταν οι πρώτοι χριστιανικοί ναοί και τον περίκεντρο με τρούλο. Γεννήθηκε ένας νέος ρυθμός που ονομάστηκε βασιλική με τρούλο. Τα εγκαίνια της Αγίας Σοφίας έγιναν το 537 μ.Χ. Όταν ο Ιουστινιανός μπήκε μέσα στο ναό είπε: «Νενίκηκά σε Σολωμών». Η Αγία Σοφία είναι αφιερωμένη στη Σοφία του Θεού.
Το Top Κapi είναι ένα μέρος με κήπους και πολλά ανάκτορα. Σε έναν κήπο υπάρχει μια εκκλησία, η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης. Ο Μωάμεθ ο Β΄ έκανε την εκκλησία αποθήκη όπλων και άφηνε μόνο την παραμάνα του να εκκλησιάζεται, επειδή ήταν χριστιανή. Τώρα όμως ο ναός αυτός είναι άδειος και δεν μπαίνει κανείς. Επίσης σε ένα ανάκτορο ζούσε ο Σουλτάνος. Σήμερα είναι μουσείο και εκεί βρίσκονται τα ρούχα που φορούσε και όλα τα υπάρχοντά του.
Η Μονή της Χώρας ήταν ένα μοναστήρι. Τώρα είναι μουσείο. Οι Τούρκοι έχουν βγάλει από εκεί την Αγία Τράπεζα και έχουν τοποθετήσει τέμενος στη θέση της. Η Μονή της Χώρας, όπως και η Αγία Σοφία, έχουν παλιά ψηφιδωτά τα οποία απεικονίζουν διάφορες σκηνές, που συνέβησαν στην Καινή Διαθήκη, δηλαδή στα χρόνια που ζούσε ο Χριστός.
Το μπλε τζαμί είναι η «εκκλησία» των μουσουλμάνων. Πριν μπούνε μέσα βγάζουνε τα παπούτσια τους και πλένουν τα πόδια τους. Ύστερα πέφτουνε στα γόνατα και προσκυνάνε το θεό τους. Κάτω είναι στρωμένα κόκκινα χαλιά. Όταν βγούνε έξω ξαναπλένουν τα πόδια τους και βάζουνε τα παπούτσια τους. Δεν πάνε όμως όποτε θέλουν στο τζαμί. Κάθε Παρασκευή ο Χότζας ανεβαίνει στο μιναρέ και φωνάζει όλους του μουσουλμάνους να έρθουν στο τζαμί. Ο Χότζας εκείνη τη στιγμή διαβάζει το «ευαγγέλιο» των μουσουλμάνων, το Κοράνιο. Κανονικά το μπλε τζαμί λέγεται γενί τζαμί, που σημαίνει, νέο τζαμί.
Βέβαια δεν είναι μόνο αυτά τα αξιοθέατα που μπορεί να δει κανείς στην Κωνσταντινούπολη. Για παράδειγμα τα τείχη της Πόλης που είχαν 194 πύργους και σήμερα σώζονται τα περισσότερα.
Στον ιππόδρομο υπήρχαν κερκίδες στις οποίες κάθονταν χιλιάδες θεατές για να παρακολουθήσουν τις ιπποδρομίες. Οι ιπποδρομίες γίνονταν σε καθορισμένες ημερομηνίες και τις παρακολουθούσε και ο αυτοκράτορας από το ειδικό του θεωρείο.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι τα γραφεία της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου. Υπάρχουνε τρεις πόρτες. Στη μεσαία πόρτα οι Οθωμανοί κρεμάσανε τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε΄ και από τότε αυτή η πόρτα μένει κλειστή.
Βασιλική, Πηνελόπη, Δημήτρης, Σονίλα
Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Η Κωνσταντινούπολη χτισμένη πάνω σε επτά λόφους, χωρίζει δυο ηπείρους την Ευρώπη και την Ασία κι ενώνει δύο θάλασσες την Μεσόγειο και τον Εύξεινο πόντο. Πρώτα η πόλη λεγόταν Βυζάντιο και πήρε το όνομα από έναν Έλληνα το Βύζα αρχηγό των Μεγαρέων. Αργότερα ο Μέγας Κωνσταντίνος την έκανε πρωτεύουσά του και ονομάστηκε Κωνσταντινούπολη. Η Κωνσταντινούπολη έχει πολλά βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία.
Τα τείχη
Τα τείχη της πόλης είναι πελώρια, διπλά και με μία τάφρο. Πάνω στα τείχη υπήρχαν σπίτια, πολεμίστρες και πύργοι.
Τοp Καπί
Το έχτισε ο Μωάμεθ ο Β'. Ήταν το σπίτι του σουλτάνου. Είχε πολλά κτίρια και μεγάλους κήπους. Εκεί ζούσαν εκτός από το σουλτάνο 6000 άνθρωποι ,2000 υπηρέτες το χαρέμι και 4000 γενίτσαροι.Τα κορίτσια για το χαρέμι του σουλτάνου τα διάλεγαν κάποιοι σοφοί άνθρωποι. Έπρεπε να είναι έξυπνα και όμορφα. Τα μάθαιναν τρεις γλώσσες και καλούς τρόπους. Τα τέσσερα πιο όμορφα και μορφωμένα κορίτσια τα διάλεγε η μητέρα του σουλτάνου για να τα παντρευτεί και για να κάνει παιδιά. Τα παιδιά αυτά όταν μεγάλωναν γινόντουσαν νομάρχες και ο πιο καλός θα γινόταν ο επόμενος σουλτάνος. χει πολλά ψηφιδωτά με παραστάσεις από το Χριστό την Θεοτόκο και τα θαύματα του Χριστού. Όλα τα ψηφιδωτά είναι σκαλισμένα γιατί οι στρατιώτες που την λεηλάτησαν πήραν από μια ψηφίδα ο καθένας για ενθύμιο. Βρίσκεται κοντά στον κεράτιο κόλπο δίπλα στα τείχη. Η μονή της χώρας λεηλατήθηκε τρεις φορές. Σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο.
Η μονή της χώρας
Βρίσκεται κοντά στον κεράτιο κόλπο δίπλα στα τείχη. Η μονή έχει πολλά ψηφιδωτά με παραστάσεις από το Χριστό την Θεοτόκο και τα θαύματα του χριστού . Όλα τα ψηφιδωτά είναι σκαλισμένα γιατί οι στρατιώτες που την λεηλάτησαν πήραν από μια ψηφίδα ο καθένας για ενθύμιο. Η μονή της χώρας λεηλατήθηκε τρεις φορές. Σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο.
Η Αγία του Θεού Σοφία
Είναι ένα μοναδικό έργο. Ύστερα από εντολή του Ιουστινιανού την έχτισαν οι αρχιτέκτονες Ανθέμιος και Ισίδωρος. Η εκκλησία έχει τρεις πόρτες η μεσαία είναι κλειστεί. Εμείς μπαίνουμε από την δεξιά και την αριστερή. Μπαίνοντας στην Αγία Σοφία χανόμαστε από το πολύ μεγάλο μέγεθός της. Στο ταβάνι βλέπουμε πολλά μοτίβα όπου κάτω από τα μοτίβα υπάρχουν ψηφιδωτά. Ο τρούλος του ναού είναι επίσης πολύ μεγάλος, έχει 50 παράθυρα όπου τα τέσσερα είναι κλειστά. Στον τρούλο υπάρχει η παράσταση του παντοκράτορα αλλά οι Τούρκοι έχουν βάλει από επάνω Αραβικά σχέδια. Οι δυο αρχιτέκτονες του ναού έφτιαξαν κάτι τόσο μοναδικό που όταν ο Ιουστινιανός μπήκε μέσα στον ναό ξεφώνισε «νενικηκάσε Σολομώντα». Ο Ιουστινιανός δεν εννοούσε ότι τον νίκησε στο μέγεθος ή στην ομορφιά αλλά στην αρχιτεκτονική.
Ο ναός άρχισε να χτίζεται το 532μ.χ με διαταγή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού προσφέροντάς τον στην Αγία του Θεού Σοφία. Ο γυναικωνίτης είχε εμβαδόν όσο πέντε γήπεδα μπάσκετ. Από εκεί μπορείς να δεις το εσωτερικό του ναού. Στον γυναικωνίτη υπάρχουν πολλά ψηφιδωτά όπου από επάνω τους οι Τούρκοι βάλανε τσιμέντο για να καλυφθούν. Η Αγία Σοφία είναι το σύμβολο του χριστιανισμού.
Το μπλε τζαμί
Δίπλα στην Αγία Σοφία χτίστηκε από τους Τούρκους το μπλε τζαμί μεγαλύτερο σε μέγεθος γιατί ζήλευαν τη μοναδικότητα της Αγίας Σοφίας.
Εκκλησία της Ζωοδόχου πηγής
Βρίσκεται στην περιοχή των πηγών όπου οι αυτοκράτορες πήγαιναν για διακοπές την άνοιξη. Το αγιασμένο νερό βρίσκεται στο υπόγειο του ναού. Στην αυλή του ναού βρίσκονται οι τάφοι των πατριαρχών και των ευεργετών του ναού. Λένε πως το νερό της πηγής είναι θαυματουργό. Ένας μύθος λέει πως ο αυτοκράτορας ο Λέων πριν γίνει αυτοκράτορας ήταν στις πηγές και ένας τυφλός του ζήτησε νερό χτύπησε με το μπαστούνι του τυφλού και πετάχτηκε νερό και ο τυφλός βρήκε το φως του . Όταν ο Λέων έγινε αυτοκράτορας έχτισε την εκκλησία.
Μονή Βλαχερνών
Ο ναός των Βλαχερνών είναι το πιο γνωστό και το πιο φημισμένο ιερό της Παναγίας στην Κωνσταντινούπολη και αυτό γιατί όταν οι Άβαροι πολιόρκησαν την πόλη ο λαός πήγε στην μονή να προσευχηθεί και έψαλε τον Ακάθιστο ύμνο. Στην αυλή της χρησιμοποιήθηκαν μαρμάρινες πλάκες από χριστιανικούς τάφους. Η πόλη σώθηκε χάριν της Παναγίας.
Υδραγωγείο του Ιουστινιανού
Βρίσκεται απέναντι από την Αγία Σοφία. Ήταν το υδραγωγείο όλης της πόλης. Είχε πολλούς ελληνικούς κίονες και μέσα στο νερό ρίχνανε ψάρια για να καθαρίζουν το νερό.
Ζάππειο σχολείο
Βρίσκεται στην πλατεία Τaksim δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Τριάδος. Ιδρύθηκε το 1871. Είναι το μοναδικό ελληνικό σχολείο με τους περισσότερους μαθητές. Έχει νηπιαγωγείο δημοτικό γυμνάσιο και λύκειο.
Ιππόδρομος
Βρίσκεται μπροστά στο μπλε τζαμί, τώρα έχει μετατραπεί σε πεζόδρομο. Στον ιππόδρομο βρισκόταν και οι τρεις οβελίσκοι. Επίσης υπήρχαν και πολλά αγάλματα.
Δανιήλ, Φένια, Αλέξης, Ηλιάνα, Άννα-Μαρία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου